Lugnet logotyp
Lugnet logotyp

Om relaxen

exempelbild

I denna underbara miljö får du möjlighet att rå om dig själv från topp till tå. Med ledorden Återhämtning, Energi och Må Bra har vi ditt välmående i fokus. De olika platserna i relaxen har fått historiska namn och återspeglar Världsarvet Falun och Falu gruva med små berättelser.

Lugnets relaxavdelning är av högsta kvalitet och under ditt besök har du tillgång till bland annat tvagning, regnskogsdusch, mineralbastu, ångbastu, aufgussbastu, isrum, loungedel, varmt och kallt utebad samt varma stenhällar att ligga på. Historiska namn hjälper dig att orientera dig bland utbudet och återspeglar Världsarvet Falun och Falu gruva med små berättelser.

Med skräddarsydda ritualer kan du utifrån våra ledord välja din upplevelse baserat på vad du behöver just i dag.

Här kan du

Varva ner – likt en elitidrottare där man jobbar med värme kontra kyla för att på bästa sätt återhämta muskulaturen och leder.

Ladda upp – kropp och själ på bästa möjliga sätt med att följa ritualen som skapar energi och ger kraft i din vardag.

Må bra – och koppla av ordentligt och inhalera din lugna känsla. Upplev vägledande meditationer, skrubbritualer samt njut av stillheten när du ligger i vårt tysta rum på en varm stenhäll framför eldens varma färger.

Möjlighet till förtäring erbjuder vi också. Även i vår umgängesdel har vi hälsa i fokus vilket visar sig på menyn. Här serveras tapas tillsammans med hälsosamma drycker.

Skogsholen - upplevelseduschen

Kliv in i ett behagligt skogsregn och känn hur de mjuka vattendropparna vidrör din kropp. Två viktiga element för gruvdriften var vattnets väg och de rika skogarna i Falun. Vattnets väg börjar med det varma sommarregnet. Skogen hade stor betydelse för Falu gruva och det krävdes mängder av träkol, ved och timmer för verksamheten.

Skogsholen

Konstmästaren - tvagningsrummet

Slå dig ner på en varm stenbänk och ge din kropp omtanke och omsorg genom tvagning. Avsluta gärna med att hälla vatten över huvudet och låt dina bekymmer sköljas bort. Konstmästaren var chef för vattenuppfordringsverken vid gruvan och ansvarade också för dammar och kanaler. Ett vattenuppfordringsverk var vattenkonster som konstmästaren bemästrade. Rinnande vatten var en förutsättning för att driva pumpar, vattenhjul och bearbetning av malmen vid Falu gruva.

Konstmästaren (tvagningsrummet)

Creutz tunna - vattenhink

Vågar du välta tunnan med iskallt vatten över dig? Creutz schakt från 1600-talet är hela 208 meter djupt. Trots djupet vågade gruvarbetarna använda en trätunna som hänger över avgrunden som hiss. De balanserade på kanten och hoppade av i farten med livet som insats. Här har vi betydligt mindre som står på spel.

Creutz tunna (vattenhink)

Kallrosten - ångbastu

Ånga sprutas in i basturummet och gör luftfuktigheten hög. Samtidigt blir temperaturen låg och därmed är Kallrosten vår bastu med lägst temperatur. Kallrosten var första steget i kopparframställningen, här rostades malmen på kol i flera månader. Röken från rostarna täckte Falu stad. Kliv in i ångan och låt dig omslutas.

Kallrosten (ångbastu)

Drottningkisen - mineralbastu

Upplev känslan av en riktigt het och skön sommardag med ett ångaggregat som sprider en behaglig doft. I Falu gruva finns ett område med malm som kallas Drottningkisen, vilket består av mineraler som förr kallades för blötmalm, eftersom den var mjukare än andra sorters malm. I den här bastun låter vi mineralerna behaga dig.

Drottningkisen (mineralbastu)

Sulubruket - torrbastu inne

Här är det som hetast och luften som torrast. Sulubruket var andra steget i kopparframställning, där den rostade malmen smältes för att få bort orenheter. Vid bastubad rensar du din hud från orenheter genom att svettas.

Sulubruket (torrbastu inne)

Vaschet - isrum

Kylan är energigivande och iskristallerna är renande genom att de försiktigt skrubbar huden. I gruvans vaskverk sorterades malmen i det iskalla vattnet. Finkrossat material stjälptes i rännor ut på ett roterande bord och vaskpojkarnas uppgift var att hitta små bitar av värdefull, glänsande malm.

Vaschet (isrum)

Slaggen - tyst rum

Slaggen är ett rum för vila och återhämtning. Här ligger du på en varm stenhäll och låter värmen sprida sig genom kroppen. Slagg är en biprodukt som uppstår vid bearbetning av metaller i malm som brutits ur gruvan. I Falun finns stora slagghögar kvar efter gruvdriften och är nu en del av världsarvet. Njut av elden, tystnaden och utsikten.

Slaggen (tyst rum)

Gruvboa café

I Gruvboa café kan du njuta av mat, dryck och kanske ett trevligt samtal. Caféet är en plats att umgås på likt gruvarbetarna gjorde på den tid det begav sig. Gruvboa var också en plats där gruvarbetarna kunde lösa ut varor mot avräkning på lönen. I Gruvboa träffades gruvarbetarna utanför sitt arbetet och kunde samspråka med varandra.

Meny

Gruvboa café

Tillmakningen - torrbastu ute

I torrbastun kan eteriska oljor med vatten hällas över de heta stenarna vilket ger en angenäm doft. En bastuvärd kan sprida runt den varma luften i bastun, med hjälp av olika vifttekniker. Efter att tillmakningseldarna brunnit en hel natt förstärkte man effekten av hettan genom att slänga på kallt vatten så berget sprack upp. På samma sätt kan bastuvärden slänga kallt vatten på stenarna för att skapa njutningsfulla upplevelser. Här möts is och eld.

Hand som håller i is.

Krondiket - varmpool ute

Kliv ner i det riktigt varma vattnet och njut av värmen samt den friska luften. Krondiket är en kanal som byggdes på 1700-talet för att leda vattnet till gruvan. Krondiket var den viktigaste delen av vattnets väg och ledde vatten från Vällan till gruvan.

Krondiket

Stålmyran - kallpool ute

En pool delad i två avdelningar för riktigt kyliga upplevelser som ger energi och ökad blodcirkulation. Stålmyran är en av alla myrar ovanför gruvan som har dämts upp för att leda vattnet till gruvan.

Stålmyran

Sidan uppdaterades

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan offentlighetsprincipen.