Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En liten affär

Linghed

Linghed är en långsträckt by i norra delen av Falun kommun, mitt mellan Enviken och Svärdsjö, cirka 32 km från Falu tätort. I Linghed bor det 751 personer, Linghed tillhör Svärdsjö socken med 4 263 personer.

Skola från förskoleklass till årskurs 6 finns, därefter får eleverna pendla till Svärdsjö. I Linghed finns bland annat idrottsplats, föreningslokal, bed and breakfast, ett lokalt serviceföretag, frisör, möbelvaruhus, hustillverkare, camping. Ett 60-tal aktiva företag finns i Linghed, varav ett 20-tal är jordbruksföretag.

Intresseföreningen Framtid i Linghed arbetar för att utveckla Linghed. Under de senaste åren har många aktiviteter gått ut på att förbättra byns infrastruktur: Linghedsservice ekonomiska förening har grundats för att skapa arbetstillfällen i byn, Vindkraftverk på Tavelberget har initierats för att bli självförsörjande på el, en rastplats vid Högviksbron har byggts för att stärka självkänslan och fiber/bredband har byggts i byn för att öka attraktiviteten. Besöksnäringen har utvecklats tillsammans med övriga intresseföreningar i Svärdsjöbygden genom kommundelsutvecklingsprojektet Sevärda Svärdsjöbygden 2012, samt ett Leader-projekt som Framtid i Linghed hade ansvar för som gick ut på att utbilda ambassadörer för Svärdsjöbygden.

Här kan du läsa mer om Linghed Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Sidan uppdaterad 2020-09-16