Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Tre personer i en båt som fiskar

Lumsheden

I Lumsheden bor det 213 personer, Lumsheden hör till Svärdsjö socken där det bor 4 263 personer. Orten ligger ca 4 mil från Falu tätort och 3 mil från Sandviken i Gävleborgs län.

Barnomsorg finns i form av förskola och fritidshem, när barnen börjar i skolan får de pendla till Svärdsjö. I Lumsheden finns en camping, Hellboms livsmedelshandel, ett sommaröppet café, fiske- och jaktturism, bygdegård och Lumshedens marknad som sista helgen i augusti varje år lockar mellan fem och åtta tusen besökare. De flesta på orten arbetspendlar mot Sandviken. Lumsheden huserar under Åshammars postnummer, som hör till Gävleborgs län. Det finns 60 företag registrerade här, allt från enskilda firmor till aktiebolag.

I Lumsheden finns det flera olika föreningar, bland annat idrottsföreningen som driver campingen och sköter fotbollsplan, tennis och ishockeyplan samt badplatsen. Hembygdsföreningen driver caféet på somrarna och bygdegårdsföreningen ansvarar för bygdegården. För att rädda kvar förskolan i Lumsheden har föreningarna gått samman och köpt den gamla skolan. Här bedrivs barnomsorg som kommunal pedagogisk omsorg för förskola och fritidshem med anställda från Lumsheden. All mat som tillagas på den pedagogiska omsorgen köps i butiken på orten.

Här kan du läsa mer om Lumsheden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterad 2020-01-16