Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Illustrationsbild på nya nya badhuset.

Frågor och svar om nya badhuset

Här samlar vi vanliga frågor och svar om nya badhuset. Kontakta oss gärna om du har fler frågor som inte besvaras här.

Frågor om byggnationen

 • Varför byggs det ett nytt badhus på Lugnet?

  Den befintliga simhallen byggdes 1972 och är ålderstigen och i behov av stora renoveringar. I stället för att renovera så har det tagits ett beslut om att bygga ett helt nytt badhus.Inriktningen är att alla ska känna sig välkomna till det nya badhuset. Där ska vi erbjuda ett brett utbud av badaktiviteter. Det blir ett miljövänligt bad som kommer att använda energieffektiv och modern teknik.
 • Vem bygger badhuset?

  Beslutet om att bygga ett nytt badhus har tagits av kommunfullmäktige i Falun.Badhuset kommer att byggas och ägas av det kommunala bolaget Lufab (Lugnet i Falun AB). Kultur- och fritidsnämnden i kommunen beslutar om vilka funktioner anläggningen ska innehålla.Byggbolaget NCC är totalentreprenör. Lufab och NCC har ett så kallat partneringsamarbete vilket är en samverkansform där parterna samarbetar för projektets bästa.
 • Har allmänheten kunnat påverka badets utformning?

  Under 2017 genomfördes en medborgardialog för att fånga upp Falubornas frågor, synpunkter och förväntningar om bad och badhus. Det skedde via dialogmöten och med enkätfrågor.Eftersom ambitionen är att alla ska känna sig välkomna till det nya badhuset så har vi också samarbetat med särskilda fokusgrupper och kommunens projekt “Trygghet vid vatten” för att nå dem som idag inte besöker simhallen.
  Läs om medborgardialogen.
 • När är det nya badhuset klart?

  Badhuset beräknas stå klart 2022.I början av 2019 startades projekteringen, vilket innebär att badhusets olika detaljer växer fram. Under hösten 2019 startar markarbeten och andra förberedelser på platsen inför byggstarten. Våren 2020 påbörjas byggnationen och under 2022 är planen att det nya badhuset ska stå klart.
 • Kommer man att kunna bada på Lugnet under byggtiden?

  Ja, den befintliga simhallen kommer att hållas öppen fram till dess att det nya badhuset står klart.
 • Var ska det nya badhuset ligga?

  Det nya badhuset kommer att byggas bredvid den befintliga simhallen på Lugnet med utsikt över hoppbackarna.Se en skiss över placeringen. Pdf, 379.9 kB, öppnas i nytt fönster.(Orangefärgad byggnad är badhuset.)
 • Kommer ni att bygga om utebadet också?

  Det blir några mindre förändringar i och med att entrén till utebadet blir i det nya badhuset. Den röda vattenrutschkanan tas bort men i övrigt kommer man att känna igen sig.Det nya badhuset ska vara öppet året runt så du kommer att ha möjlighet att bada både utomhus och inomhus under sommaren.
 • Hur kommer det nya badhuset att se ut?

  Det här är en första skiss av badhuset sett utifrån. Exteriören följer Lugnets gestaltningsprogram för att passa in i området.Under våren 2020 kommer fler skisser på interiören i badhuset.Skiss över badhuset. Öppnas i nytt fönster. 
 • Konstnärlig gestaltning för en procent

  Med konstnärliga gestaltningar i badhusmiljön får badhuset en personlig karaktär och det skapar ökad trivsel för dig som besöker badhuset.En procent av entreprenadkostnaden vid kommunens byggnationer ska gå till just konstnärlig utsmyckning. Det kallas för enprocentsregeln Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och den har gällt i Falu kommun sedan 2014.Du som är konstnär kan vara med i upphandlingen av den konstnärliga gestaltningen till badhuset. Då behöver du finnas med (vara registrerad och godkänd) i vårt register i DIS innan den 29 februari. Registrera dig i DIS här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Frågor om utbudet

 • Vilka bassänger kommer det att finnas?

  Sammanfattningsvis planeras dessa bassänger:En motions- och tävlingsbassäng på 25 meter med 8-10 banor.Den kan även användas för bland annat vattenpolo, kanotträning, dyk- och livräddningsträning. Vid bassängen finns en balkong samt mobila läktare som har plats för 250 åskådare vid tävlingar.En undervisningsbassäng med höj- och sänkbar mellanbotten.Undervisningsbassängen är 12,5 x 6 meter. Den utrustas med höj- och sänkbar mellanbotten 0–180 cm vilket gör den lämplig för allt från babysim till vattengymnastik. Det kommer även att finnas möjlighet till filmvisning här.Bassäng för rehabilitering.Denna bassäng är 12,5 x 6 meter. Den utrustas med höj- och sänkbar mellanbotten 0–180 cm vilket gör den lämplig för allt från babysim till vattengymnastik. I närheten finns avskilda omklädningsrum.De tre bassängerna ovan utrustas med lyftplan för att göra det enklare för personer med funktionsvariationer, samt en lång trappa med räcken.Familjebad med café.I familjebadet blir det lekfull inredning, till exempel en strömkanal och en vattenrutschkana som är inspirerad av hoppbackarna. Här finns också en barnbassäng. Med caféet i närheten så kan man ställa till med födelsedagskalas i badet.En del av bassängen har måtten 25x8 meter med djupet 90–120 cm, vilket även möjliggör motionssim och simundervisning.Utöver detta kommer det finnas servering, bastu och gym. Utebadet blir kvar.
 • Kommer det att finnas bastu?

  Ja, i badhusets familjedel installeras två olika typer av bastu, och även sköna vilstolar. Familjedelen kommer att ha en fin utsikt över hoppbackarna.
 • Kommer det att finnas någon servering?

  Absolut! Man kommer att kunna köpa enklare lunch, mellanmål och fika i det nya badhuset.
 • Hur många läktarplatser finns det?

  Det kommer att finnas cirka 200 mobila läktarplatser vid 25-metersbassängen. Samt en balkong som rymmer 50 personer.
Sidan uppdaterad 2021-06-14