Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Liten glad pojke i mössa håller flicka i handen. Flera händer syns.

Luften är fri - Friluftslivets år 2021

Luften är fri – Friluftslivets år 2021 är en nationell kampanj som drivs av organisationen Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Syftet med kampanjen är att få fler människor att både testa friluftsliv och långsiktigt fortsätta med det samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Friluftsliv behöver inte vara något svårt och avancerat som en fjällvandring med krav på kunskap och dyr utrustning. Tvärtom är det enkla och vardagsnära friluftslivet som många av oss redan gör det absolut viktigaste, särskilt i den speciella tid vi lever i just nu med arbete hemifrån och rekommendationer om att hålla avstånd till varandra.

Prova något nytt

Att komma ut i naturen, träffa andra människor och röra på sig har många positiva effekter för vårt välmående. Så vi hoppas att Friluftlivets år 2021 kan ge inspiration och nya idéer om platser att besöka och saker att göra utomhus.

Testa en ny badplats!

Det finns massor av badplatser! Testa en badplats du aldrig varit till, till exempel Österå badplats vid Varpan, Sandlandet i Hosjö, Höganäsbadet i Svärdsjö eller varför inte badplatsen vid sjön Tansen i Grycksbo?

Läs mer om badplatserna och upptäck flera områden på Naturkartan Falun.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Där har vi samlat information om Falu kommuns natur och friluftsliv.

Spela friluftsbingo!

Ta dig ut i naturen och testa friluftsbingo! Det passar för både vuxna och barn som vill utforska naturen på egen hand eller i liten grupp. Bingobrickan är full med olika aktiviteter som kan utföras utomhus och du sätter kryss i rutorna för de aktiviteter som du utför. Lyckas du få en hel rad? I så fall kan du delta i utlottningen av priser. Fyll i bingobrickan med dom saker du gjort, fota av och skicka in till: friluftsbingo@falun.se senast 31/9 för att vara med i utlottning av priser.

Fotografera även gärna dina naturupplevelser och lägg in dem på Facebook-evenemanget eller tagga dem på Instagram #friluftsbingofalun.

Bingobricka för friluftsbingo

Här finns en större spelbricka för Friluftsbingo som du kan skriva ut Pdf, 296.8 kB.

Nytt tema varje månad

Varje månad under året kommer att ha ett tema som sätter fokus på olika delar av friluftlivet. Vilka dessa är kan du läsa om på kampanjens webbplats: www.luftenarfri.nu  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sova ute - juli månads tema

Passa på att testa att sova utomhus! Under bar himmel, i hängmattan, på balkongen eller i tält - du väljer!

De provade på att sova ute

Äta ute - juni månads tema

Visst smakar maten alltid bättre på en utflykt? Att även laga maten utomhus är en trevlig aktivitet för alla åldrar.

Vår äventyrsfamilj lagar mat i naturen

Följ vår äventyrsfamilj

Vi kommer att följa en familj som provar på aktiviteter, ofta för första gången, och besöker platser i vår kommun kopplat till temat.

Här kan du se en presentation av familjen på dess första utflykt (film). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Instagram och Facebook hittar du kampanjen om du söker på: @luftenarfri
Vill du tagga kampanjen i dina egna inlägg i sociala medier kan du göra det med #luftenarfri

För dig mellan 13 - 25 år

Fritid för unga Länk till annan webbplats. finns för dig mellan 13–25 år och hjälper dig gärna om du behöver stöttning inom friluftsliv.
Du kan till exempel få hjälp med att låna utrustning, finansiering, sällskap i naturen och mycket mer.

Ingen idé är omöjlig så ta kontakt nu!

Sidan uppdaterad 2021-09-24