Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

En massa skridskoskydd som ligger på marken

Islekbanor

Senaste nytt:

2022-03-07: Nu avslutar vi skötseln av våra islekbanor och plockar bort målburar och bänkar. Belysningen kommer att slås av allteftersom. Välkomna åter nästa säsong!

Det finns ett tjugotal islekbanor

Under vintern finns ett tjugotal isbanor i Falu kommun. Vi spolar dem på grusplaner i närheten av skolor, förskolor och bostadsområden. Alla är välkomna att använda kommunens islekbanor. De är till för lek och lättare idrott.

Karta över alla islekbanor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Banorna är beroende av minusgrader

Isbanorna består av naturis och är alltså inte konstfrusna. Det är därför först när marken är tjälad och det har blivit stabilt vinterväder med minusgrader ute som uppspolningen kan starta. Vi är redo att börja i mitten av december, men det dröjer oftast ytterligare några veckor innan vi kan komma igång med spolningen.

Först spolar vi banorna

Det tar ungefär två veckor innan islekbanorna har fått en grundis som håller för aktiviteter. Under denna tid är banorna inte åkbara, då ytan kan vara både stenig och ojämn. Det är först när isen har blivit tillräckligt tjock, cirka 4 centimeter, som du kan börja använda isbanorna.

Sedan sköter och underhåller vi isen

När banorna har fått en grundis sätter vi igång med skötsel och underhåll i form av plogning, sopning och spolning. Under en normalvinter avslutar vi underhållet i slutet av februari, i samband med skolans sportlov. Är det milt väder under en längre period kan vi avsluta skötseln tidigare. Vädret påverkar också isens kvalitet under hela säsongen. Är vädret kallt och stabilt kommer också isen att hålla en bättre kvalitet jämfört med om vädret växlar mellan att vara milt och kallt.

Använd inte islekbanan när underhållsarbete pågår

Vi uppmanar alla att visa hänsyn och iaktta stor försiktighet när maskinföraren utför arbete på och i anslutning till islekbanorna. Det är inte tillåtet att vistas på banorna eller i närheten av arbetsfordonens tillfartsvägar när arbete pågår. Maskinföraren har fått instruktioner att genast avbryta sitt arbete om detta inte respekteras.

Tänk även på att spolning av islekbanor på egen hand inte är tillåten.

Sidan uppdaterad 2022-03-07