Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Sara framför rådhuset, det blåser i hennes hår.

Sara Tigerström Monfelt är kommunens kampanjledare i arbetet med att få skid-VM till Falun 2027. Ett slutligt beslut i frågan närmar sig allt mer.

Snart tas det slutliga beslutet om skid-VM

Ett beslut närmar sig i VM-frågan. Onsdagen den 25 maj kommer Internationella skidförbundet (FIS) att fatta det slutliga beslutet om var skid-VM i de nordiska grenarna hamnar 2027. Falun är den enda kandidaten.

– Nu närmar sig beslutet, och visst pirrar det lite, men vi känner en stor trygghet i att vi i Falun kan det här med att arrangera stora mästerskap och att vi är redo att ta skidsportupplevelsen till nya nivåer ännu en gång. Vi är en väldigt bra och stark kandidat, säger Sara Tigerström Monfelt, kommunens kampanjledare Falun 2027.

Det var för ett drygt år sedan som ansökan om att få arrangera skid-VM 2027 skickades in. Någon konkurrent dök aldrig upp.

FIS har ändå arbetat utifrån den vanliga process man använder sig av när en ort ska tilldelas ett VM.

Arbetat med kandidaturens styrkor

Det betyder att Falun under året arbetat med kandidaturens styrkor och satt tänkta ramar för mästerskapet. Företrädare för Faluns kandidatur har även deltagit i möten med FIS Inspection Group samt svarat på mängder av olika frågor i det omfattande FIS Questionnaire.

– I dagarna har vi från FIS fått tillbaka en ”final report” som också överlämnats till deras beslutande council. Det fanns inget mer att kommentera från FIS-håll, vilket kändes väldigt bra, säger Sara Tigerström Monfelt.

Beslutet om var skid-VM hamnar 2027 tas av FIS-council den 25 maj. Värdorter för skidlygnings-VM 2026, alpina-VM 2027 och freeski/snowboard-VM 2027 utses även då.

Beslut tas av FIS council

Vanligtvis tas dessa beslut under FIS stora kongress som i år skulle ha hållits i Villamoura, Portugal. Nu blir det så att bara FIS council möts i Milano och fattar besluten om VM-orterna.

Två representanter från respektive kandidat kommer att delta på mötet. Företräder Faluns kandidatur gör de båda kampanjledarna Sara Tigerström Monfelt, Falu kommun och Ulrika Back Eriksson, Svenska skidförbundet.

– Vi har nyligen fått veta är att presentationen av kandidaturen ska ske i form av en film som får vara max tio minuter lång. Det gjorde att vi fick ställa om snabbt och arbetet med att ta fram filmen pågår för fullt. Våra ambassadörer Charlotte Kalla och Frida Westman kommer förstås att finnas med i den. Filmen kommer att andas trygghet, Falun är ett säkert kort, visa på närheten till allt men också påvisa att vi kommer att kunna leverera en skidupplevelse på en helt ny nivå 2027, och att vi gör det tillsammans, säger Sara Tigerström Monfelt.

Allt går att se live

För första gången kommer kandidatarenas presentationer för FIS councils att livesändas över nätet. Alla som vill kan därmed både följa kandidaternas presentationer och tillkännagivandet av värdorter.

– När vår film visas kommer jag och Ulrika att finnas på plats i rummet där council håller sitt möte, för att kunna svara på ytterligare frågor som dyker upp. Vi känner oss förberedda och bra preparerade, säger Sara Tigerström Monfelt.

En annan nyordning blir också att det så kallade Hosting contract – det detaljerade avtalet som ingås mellan internationella skidförbundet och värdorten – kommer att skrivas under digitalt.

Får Falun värdskapet, blir det kommunalrådet Joakim Storck (C) som tillsammans med Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson kommer att vara de som skriver under.

Sidan uppdaterad 2022-05-13