Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Bild på mall som visar måtten

Boktips för barn och unga

Det finns mängder av bra böcker riktade mot barn som tar upp ämnen som rättvisa, att våga stå upp för vad man tror på, jämlikhet, att vara lyhörd och att sätta gränser. Men även bra faktaböcker som förklarar barnkonventionen, hur vårt land fungerar och vem som bestämmer.

På Falu statsbiblioteks barnavdelning finns en grön hylla som kallas “Prata med barnen om...”. Här finns ett urval av bilderböcker samlade som tar upp särskilt laddade ämnen så som social ojämlikhet, döden, separation, HBTQI+, att komma överens, känslor och att få syskon.

Petra Mases, barnbibliotekarie på Falu stadsbibliotek, tipsar om ett axplock av böcker som är riktade mot barn och unga i olika åldrar, med olika infallsvinklar av demokrati och mänskliga rättigheter. Alla böcker kan ni givetvis låna på biblioteket.

För fler tips hör av dig till närmast bibliotek så hjälper vi dig att hitta rätt!

Bilderböcker

"Dela" - Stina Wirsén

Pekbok för de minsta (0-3 år) om att dela med sig. Liten Skär har en godispåse. Gott! Lilla Ruta vill smaka. Men, vad händer? Liten Skär äter upp alla karameller själv! Ojoj... Man ska väl dela med sig? Det mest grundläggande aspekterna av att dela på det goda.

"Tänk om alla" - Grethe Rottböll

Tänk om alla skulle hålla varandra hela tiden? Då skulle ingen blåsa bort, och ingen skulle vara ensam. Alla skulle ha någon att berätta allting för. Alla karaktärer i boken ser olika ut, och nya problem uppstår när alla måste hålla varandra i händerna. Om delaktighet, alla människors betydelse men också vikten av att få vara ifred ibland. Ålder: 2-6 år. 

"Dom som bestämmer" - Lisen Adbåge

Genom enkla bilder, enkelt språk och tydlig problematisering av makt så öppnar denna bok upp för många spännande frågor. Boken kan vara ett redskap för att diskutera rättvisa, makt och människors värde för flera olika åldersgrupper. Ålder: 3-8 år. 

Kapitelböcker

"Katitzi" - Katarina Taikon

En av våra svenska klassiker som tar upp frågor om mänskliga rättigheter och människors lika värde. Går att diskutera på olika nivåer - hur har Romer behandlats i Sverige genom tiderna? Hur behandlas de idag? Vem har makt nog att förändra? Ålder: 6-15 år. 

"The hate U give" - Angie Thomas

Tar upp frågor om makt, rasism och om att passa in. Boken ger en realistisk och skildring av rasism i dagens USA utifrån en ung flickas ögon. Vi får följa huvudkaraktären Starrs väg till att våga använda sin röst - och stå upp för sig själv och sina medmänniskor. Öppnar upp för många frågor för äldre barn och unga vuxna. Ålder: 13-25 år. 

Faktaböcker

"Stopp min kropp!" - Rädda Barnen, Hanna Thermaenius och Henrik Backberg

En lättläst, inspirerande bok som handlar om samtycke och barns rätt till sin egen kropp. Stopp! Min kropp! är väletablerat begrepp som togs fram av Rädda Barnen 2013, med syftet att stärka barns kroppsliga integritet. Ju tidigare barn blir medvetna om kroppens värde desto lättare blir det för dem att säga eller visa ja och nej. Det lär barnen också att förstå och respektera någon annans “Nej”.

"Du har rätt!" - Jason Timbuktu Diakité och Matilda Westerman

En handbok om barnens rättigheter enligt barnkonventionen. Starka berättelser, råd och frågeställningar som berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och jobbiga föräldrar. Om att kunna påverka sin egen vardag. Ålder: 6-12 år

"Tillsammans : en liten bok om svensk demokrati" - Ella Fronczak

Faktabok om svensk demokrati. Grundläggande om demokrati i vardagen: på förskolan, skolan, i arbete, i kommunen och staten. Boken framhåller allas delaktighet och ansvar för sina handlingar. Även inslag om sociala medier som skapar nya problem med yttrandefriheten och censur. Ålder: 8-12 år. 

"Lev som du vill" – Birgitta Ohlsson

En historisk faktabok om tio svenska kvinnor som har gått sin egen väg genom att säga vad de tycker. Bland annat Drottning Kristina, Fadime Sahindal, Katarina Taikon och Greta Thunberg. Går att diskutera i olika åldrar, öppnar upp för många spännande frågor om hur man kan/ska/vill leva. Ålder: 7-15 år. 

"Så funkar Sverige!" - Matilda Westerman

Hur funkar landet Sverige? Detta är en handbok med fakta om allt från källkritik till källsortering, allemansrätten, public service, fakta om varför landet fungerar som det gör, och hur du kan vara med och påverka. Bokens följeslagare Pim och Politikern visar hur Sverige blev Sverige och vad landet innehåller. Ibland flyttar många från Sverige, och ibland flyttar många in. Du får också träffa några av de tio miljoner människor som tillsammans är Sverige.

Sidan uppdaterad 2021-05-10