Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Publicerad

Bild som visar vilken format det ska vara 922 gånger 935 pixlar

Urbits & Kurbits blir barnens nya kompisar

Falu kommun presenterar nu två nya figurer – katten Urbits & ekorren Kurbits – som kommer att vägleda barn i olika sammanhang. Figurerna har tagits fram i samarbete med kända illustratören och barnboksförfattaren Stina Wirsén.

Allting började med att biblioteken i Falun ville ha några figurer som kunde vara med och vägleda barn i olika sammanhang, som vid Meröppet, högläsning, dramatiserade pjäser och rundvandringar.

Ett tidigare samarbete fanns redan med Stina Wirsén, då hon illustrerat de figurer som finns på Bokbussen som åker runt i kommunen. Det nya samarbetet gav figurerna Urbits & Kurbits.

– Samarbetet med Stina säkrade att vi fick konstnärlig kvalitet. Vi visste att det skulle bli snyggt, säger bibliotekarien Sara Tuss Efrik.

Stina Wirsén ligger bland annat bakom de båda kända småbarnsbokserierna Vem? och Brokiga.

Ska vara med i lanseringen av badhuset

Nu kommer ekorren och katten att också att finnas med i lanseringen av det nya badhuset på Lugnet och framöver kliver de även in i Kulturhusets och Naturskolans verksamheter.

– De är inte bara stans nya maskotar, utan figurerna har också en funktion att vägleda och informera barnen när de framöver besöker biblioteken, det nya badhuset, Kulturhuset eller Naturskolan. Tanken är att de ska hjälpa barnen att känna trygghet inför vatten och simning, skapa läslust och nyfikenhet på böcker, känna mod att uttrycka sig och visa omtanke för djur och natur, säger Sara Tuss Efrik.

På biblioteket är katten Urbits den läsvana och ekorren Kurbits den som har svårt att koncentrera sig, på så vis har Urbits en uppgift, att locka Kurbits in i böckernas värld. På badhuset är det tvärtom, Urbits är rädd för vatten och känner sig sårbar i den miljön, medan Kurbits blir den som får rollen som modig och ledsagande i vattnets värld.

Pysselbok delas ut till förskolan och årskurs 1

I ett led i lanseringen av de nya figurerna har kommunen i samarbete med Stina Wirsén tagit fram pysselboken: ”Rita & Klura med Urbits & Kurbits”. Den kommer att innan sommarlovet delas ut till alla barn i förskolan och årskurs 1.

Nu på lördag den 4 juni, klockan 11.30, har alla barn chansen att få träffa Urbits & Kurbits på Stora scenen under Åfesten. Figurerna kommer också att dyka upp i folkvimlet under festdagarna. Kostymerna är gjorda av scenografen Anna Johansen, som gjort kostymer åt både Junibacken och tv-programmet Masked Singer.

– På jakt efter sitt bortsprungna husdjur kommer Urbits & Kurbits att dyka upp för första gången i Falun, mitt under Åfesten. Hur ska de kunna hitta sitt husdjur bland alla dessa människor i folkvimlet? Vi hoppas att alla barn vill vara med och hjälpa dem med letandet, säger Sara Tuss Efrik.

Sidan uppdaterad 2022-06-10