Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Utbud yrkesutbildningar med kombinerad SVA/SFI

Dessa yrkesutbildningar kombineras med antingen SFI eller grundläggande svenska som andraspråk.

Du studerar ungefär 50% yrkeskurser och 50% svenska. Utbildningarna kombineras med studier i svenska för att du behöver goda kunskaper i det svenska språket för att klara ditt framtida arbete.

Det går inte att välja bort svenskan i dessa utbildningar. För att gå en yrkesutbildning utan kombinerad svenska måste du ha godkänd betyg i grundläggande svenska först.

Vi har fyra kursstarter per år och det varierar vilka utbildningar som startar vid dessa kursstarter. Vilka yrkesutbildningar som startar nästa kursstart kan du se på föregående sida.

Vuxenutbildningens yrkesutbildningar bedrivs av flera olika skolor. För mer information om utbildningarna, infoblad med mera se vår ansökningssida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

 • Anläggningsförare + grundläggande svenska som andraspråk - klassrum

  Som anläggningsmaskinförare kör du hjullastare och/eller grävmaskin. Yrket kräver egenskaper såsom noggrannhet och tålamod. Du jobbar ofta självständigt och utomhus. Utbildningen kräver ett intresse för maskiner samt en känsla för ansvar. För att arbeta som anläggningsmaskinförare behöver du B-körkort.Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C och matematik på grundskolenivå eller motsvarande. B-körkort.

  Kurslängd : 1400 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 82 veckor, beroende på dina kunskaper i svenska språket. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
  Kurskostnader : Ca 1 000 kr för personlig skyddsutrustning. Litteratur ingår i utbildningen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB. Utbildningen genomförs i Islingby Borlänge och Kniptjärnsberget mellan Falun och Borlänge. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och kan ske på annan ort.
 • Barnskötare/Elevassistent + grundläggande svenska som andraspråk - Lärling och klassrum

  Vill du arbeta med barn och ungdomar? Denna yrkesutbildning ger dig kompetens att arbeta inom förskola eller fritidsverksamhet. Du får en bred grund med varierande möjliga yrkesroller såsom barnskötare, elevassistent, boendestödjare eller personlig assistent för barn och ungdomar. Utbildningen är även en bra utgångspunkt för dig som vill vidareutbilda dig på högskola till exempelvis förskollärare.Förkunskaper : Godkänt i SFI D eller motsvarande.
  Kurslängd : 1200 gymnaiepoäng samt grundläggande svenska som andraspråk 100-700p, cirka 68 veckor. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.
  Kurskostnader : Du har möjlighet att låna kurslitteratur under utbildningen.Utbildningsanordnare : Arena Utbildning eller Kompetens Utvecklings Institutet, KUI. Yrkesutbildningen och grundläggande svenska som andraspråk läses som en kombination på vald skola.Övriga upplysningar : Egen hälsodeklaration lämnas vid kursstart, samt utdrag ur belastningsregister lämnas i oöppnat kuvert vid kursstart.
 • Betongarbetare/Murare + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Utbildningen börjar med en gemensam grund i husbyggnad. Du väljer sedan vilken inriktning du vill läsa. Inriktningarna är:Betongarbetare – bygger grunden till hus, vägar och anläggningar. Gjutning och armering vid husbyggen är två huvuduppgifter för betongarbetare. Du kan också arbeta vid väg- och brobyggen. Du jobbar mycket med kroppen och behöver vara bra på att lösa problem.Murare -bygger hus med tegel, betong och block. Du bygger väggar som sammanfogas med murbruk och putsar fasader. Du kan också jobba med att renovera gamla fasader, skorstenar med mera. Arbetet görs för hand och du måste vara noggrann.Utbildningen är en grundutbildning. Det slutliga yrkesbeviset får du genom en lärlingsanställning i ett branschföretag och utbildningsbok som din BYN-region utfärdar. Du måste själv söka anställning som lärling. Körkort (B) är en fördel för att få arbete efter utbildningen.
  Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C och matematik på grundläggande nivå eller motsvarande.
  Kurslängd : 1 200 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska på grundläggande nivå, ca 85 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur, arbetskläder och material tillkommer.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin, Islingby Borlänge.

 • CNC-operatör + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  CNC-operatören arbetar med datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av detaljer av trä, metall eller plast. Yrket passar dig som tycker om problemlösning och matematik. Som CNC-operatör arbetar du med att rigga maskiner, läsa ritningar, programmera maskiner och göra enklare underhållsarbeten.Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C och matematik på grundskolenivå eller motsvarande.Kurslängd : 1150 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 74 veckor.Kurskostnader : En beräknad kostnad på ca 500-1000 kr för personlig skyddsutrustning. All litteratur är digital och ingår i kursen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge
 • Fastighetsskötare + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Utbildningen är uppbyggd som en basutbildning med en påbyggnad till fastighetsskötare. Jobbet innebär att ge service till kund/hyresgäst, utföra mindre reparationer, arbeta med utemiljö och besiktningar. Du behöver ha både tålamod och vara diplomatisk för att passa för yrket. Inom många fastighetsbolag, förvaltningsbolag eller kommuner är ofta fastighetsskötsel en kombination av olika roller.Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C eller motsvarande.Kurslängd : 1000 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 75 veckor, beroende på dina kunskaper i svenska språket. Därefter finns möjlighet att läsa påbyggnad 500 gymnasiepoäng, ca 25 veckor.. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.Kurskostnader : Ca 1 000 kr för personlig skyddsutrustning. Litteratur ingår i utbildningen.

  Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och kan ske på annan ort därför kan det vara bra att ha körkort och tillgång till bil.

 • Gods, lager och terminalarbetare + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Du kommer att arbeta med lager och logistik på företag eller i godsterminaler samt ansvarar för att lasta och lossa avfall, material och produkter. Serviceinriktad och gott ordningssinne är viktigt, som det är fritt och självständigt arbete.Dina huvudsakliga arbetsuppgifter är:
  • Lasta och lossa gods med hjälp av olika truckar och traverser
  • Plockning och packning av gods med hjälp av orderhanteringssystem
  • Säkerhets- och kvalitetskontroller av gods och material med hjälp av digitala system.
  Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C eller motsvarande.Kurslängd : 600 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 60 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Du studerar grundläggande svenska som andraspråk på 50% studietakt tills delkursen är klar. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.Kurskostnader : Kostnader för eventuell litteratur och arbetskläder betalar du själv för.

  Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge.
  Övriga upplysningar : Vid godkänd utbildning erhåller du truckkort och traverskort.Övrigt : Trots hjälpmedel som rullband, lyftanordningar och automatiska kranar kan tunga lyft förekomma både i terminaler och på lager. Arbetstiderna är ofta schemalagda och förläggs även till kvällar och nätter.
 • Kock + grundläggande svenska som andraspråk - Lärling

  Kockar arbetar med matlagning på restauranger eller i storkök. Att planera och förbereda maten är en stor del i arbetet men kock är också ett kreativt yrke. I perioder kan det vara högt tempo i köket och det är bra att vara serviceinriktad och trivas när det är mycket att göra. Som lärling studerar du i kockens verkliga miljö med mycket praktiskt lärande på din lärlingsplats på dagtid, kvällstid och helger.Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C eller motsvarande.Kurslängd : Ca 52 veckor. 1300 gymnasiepoäng och 100-200 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, beroende på dina kunskaper i det svenska språket. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Du studerar grundläggande svenska som andraspråk på 25% studietakt tills delkursen är klar.Kurskostnader : Kurslitteratur och arbetskläder ca 1000 kr som betalas vid kursstart.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Främby Hallar Falun.
 • Personbilsmekaniker + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Som personbilsmekaniker arbetar du självständigt och är oftast specialiserad på ett visst bilmärke eller vissa arbetsuppgifter. Det är ganska vanligt att man arbetar på en märkesverkstad. Moderna bilar består av komplexa system i samverkan, därför är även elektronik och IT-kunskaper allt viktigare. Oftast arbetar man med felsökningar med hjälp av elektronisk test- och mätutrustning och utifrån den informationen utför man sedan reparations- och underhållsarbeten. Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för arr jobba som personbilsmekaniker.Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C eller motsvarande. B-körkort.Kurslängd : 1200 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 85 veckor, beroende på dina kunskaper i svenska språket. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggningKurskostnader : Ca 1 000 kr för personlig skyddsutrustning. Litteratur ingår i utbildningen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge. Utbildningen genomförs i Islingby Borlänge. APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen och kan ske på annan ort därför kan det vara bra att ha körkort och tillgång till bil.
 • Svetsare + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Svetsare arbetar med att foga samman stål och andra metaller med hjälp av olika svetsmetoder. Man kan arbeta med tillverkning, montering eller reparation av metallprodukter eller stålkonstruktioner. Yrket passar dig som är noggrann, serviceinriktad och bra på att kommunicera.
  Förkunskaper : Godkänt betyg i SFI C eller motsvarande.
  Kurslängd : 1250 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 87 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.Kurskostnader : En beräknad kostnad på ca 500-1000 kr för personlig skyddsutrustning. All litteratur är digital och ingår i kursen.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Islingby Borlänge
 • Vårdbiträde + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Detta är en utbildning för dig som tycker om att arbeta med att hjälpa människor.
  Du kommer att utföra arbetsuppgifter inom vård- och omsorgsområdet såsom stöd och hjälp med personlig vård och omsorg, hushållsuppgifter samt administrativa, sociala och specialpedagogiska uppgifter
  Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska. Förkunskaper : Godkänt i SFI D eller motsvarande är lägsta krav.Kurslängd : 900 p gymnasiepoäng, ca 78 veckor samt grundläggande svenska som andraspråk mellan 100-700 p och varje elev får en individuell studieplan. Kartläggning i svenska kommer att göras, för att starta på rätt delkurs. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden.Kurskostnader : Eventuell kostnad för kurslitteratur stå du själv för. Det kan finnas böcker att låna på skolan. Vissa APL-platser kräver att du är vaccinerad, du måste själv betala för vaccineringen.
  Utbildningsanordnare : Arena utbildning eller KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI)
  Övriga upplysningar : En hälsodeklaration ska lämnas vid kursstart till ansvarig utbildningsanordnare.
 • Yrkesförare buss + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  Bussförare arbetar med att köra linjetrafik eller beställningstrafik på dagtid, kvällar och helger. Att arbeta som bussförare är ett ansvarsfullt serviceyrke där du möter många passagerare och ansvarar för resans säkerhet.
  Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C och matematik på grundskolenivå, eller motsvarande. B-körkort (med god körvana*) samt ett giltigt körkortstillstånd (sök på www.korkortsportalen.se). Åldersgräns 24 år.
  *God körvana innebär att du följer trafikregler, är bekväm i trafiken och har erfarenhet av att köra under alla årstider.
  Kurslängd : 700 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 60 veckor. Har du redan betyg i kurser som ingår i utbildningen påverkas kurslängden. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.Kursupplägg : Du kommer innan du blir antagen att kallas till ett körtest för att se om du har tillräcklig körvana för att starta utbildningen. Utbildningen läses på heltid alla vardagar i veckan med viss del självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment samt APL (arbetsplatsförlagt lärande). Efter utbildningen har du möjlighet att pröva mot D-körkort (D1/DE vid Trafikverket.
  Kurskostnader : 3000 kr för körkortstillstånd, läkarundersökning samt personlig skyddsutrustning. En uppkörning, ett skriftligt teoriprov samt ett YKB teoriprov ingår också.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Ingarvet Falun.
 • Yrkesförare lastbil CE + grundläggande svenska som andraspråk - Klassrum

  En utbildning för dig som vill bli kvalificerad till att arbeta som yrkesförare med tung lastbil och släp samt yrkeskompetensbevis (YKB).
  Förkunskaper : Godkända betyg i SFI C och matematik från grundskolan eller motsvarande.
  B-körkort (med god körvana*) är ett krav samt ett giltigt körkortstillstånd (sök på www.korkortsportalen.se). Åldersgräns 21 år.
  *God körvana innebär att du följer trafikregler, är bekväm i trafiken och har erfarenhet av att köra under alla årstider.
  Kurslängd : 1000 gymnasiepoäng och 100-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Ca 75 veckor. Kursupplägget är individuellt beroende på dina förkunskaper. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
  Kursupplägg : Du kommer innan du blir antagen bli kallad till en obligatorisk träff för att testa dina förkunskaper.
  Kurserna läses på heltid alla dagar i veckan, integrerat på plats, både teoretiska och praktiska moment ingår. Efter utbildningen har du möjlighet att pröva mot C eller CE-körkort vid Trafikverket.
  Kurskostnader : En beräknad kostnad på ca 3 000 kr för att genomföra kursen täcker körkortstillstånd, läkarundersökning samt personlig skyddsutrustning. En uppkörning, ett skriftligt teoriprov samt ett YKB teoriprov ingår också.Utbildningsanordnare : Yrkesakademin AB, Ingarvet Falun.

Yrkesutbildningar i andra kommuner i Dalarna

Om du vill se vilka yrkesutbildningar som finns inom vuxenutbildningen i Dalarnas övriga kommuner, besök Dalawux hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. Då uppdateringen av denna sida inte sker regelbundet är det säkrast att gå in på länkarna till respektive kommuns hemsida för aktuellt kursutbud.

Sidan uppdaterad 2022-09-28