Dela sidan på sociala medier

Kontaktinformation

Personer promenerar på kompisled Lugnet.

Vandring och kompisleder

På Lugnet finns vandringsleder för de flesta smaker, från korta leder som man går på nån timme till längre leder som passar för en dagsutflykt. Det finns även gott om rastplatser, vindskydd och stugor.

Jungfrubergsspåren är till stora delar märkta som "Kompisled". Här är det tillåtet att rida, men du samsas med övriga motionärer.

Vandringslederna går blandat på motionsspår och naturliga stigar och kan bitvis vara branta. Om du har barnvagn med rekommenderas Jungfrubergsspåren som är väl anlagda. Längs spåren finns gott om vindskydd, rastplatser och även ett par stugor där man kan stanna för fika. De flesta rastplatser har även grillplats dit ved körs ut under sommaren. Sjulsarvsstugan (Stugstigen) och Lärkstugan (Bergsstigen) är öppna för allmänheten.

Karta över spåren och lederna hittar du här

Kompisleder

 • Jungfrubergsspåret 2,5 km

  Välpreparerat motionsspår som går från spårcentralen upp mot Jungfruberget och tillbaka.
 • Jungfrubergsspåret 6 km

  Välpreparerat motionsspår som följer 2,5 km-spåret men sedan gör en extra loop runt Hulufjället där du bjuds på fantastisk utsikt över sjön Varpan. Spåret passerar även flera intressanta gruvområden som är en del av Världsarvet Falun.Kuperat spår!

Vandringsstigar

 • Bergsstigen 10 km

  I huvudsak naturstig. Följer längs med hela naturreservatets utkant. Passerar flera utsikter, bland annat "Högsta punkten" och Lärkstugan. Stigen gör även en avstickare till Kolarkojan.Samtliga leder börjar vid Lugnets spårcentral, på skidstadion.
 • Jungfrubergsstigen 5 km

  I huvudsak naturstig. Växlande svårighetsgrad.
 • Stugstigen 4 km

  Naturstig och motionsspår. Går till Sjulsarvsstugan där du har en fantastisk utsikt över Falun. Passerar centrala spårområdet och går genom det öppna kulturlandskapet.
Sidan uppdaterad 2020-09-25